Skip to content Skip to footer

Громада Прогресивного Іудаїзму «Хавер»

Громада Прогресивного Іудаїзму «Хавер»

м.Черкаси,
вул.Б.Хмельницького 66

+380 (47) 254-43-11
+380 (47) 254-41-48

Основні історичні відомості:

Черкаська Громада Прогресивного іудаїзму «Хавер» була зареєстрована 18 лютого 1992 року. Для багатьох євреївмешканців Черкас громада стала першою сходинкою в єврейській освіті та знайомстві з єврейською культурою.

Першим головою громади була обрана Марина Богуславська, після її від’їзду в 1995 році громаду очолила Яна Богуславська, а з 1999 року громаду очолює Галина Польська.

ГПІ «Хавер» є однією з найбільш значущих реформістських общин України, гідно презентує та відстоює принципи Руху прогресивного іудаїзму.

Поштовхом до створення громади свого часу стало  бажання  мати в місті єврейську недільну школу і її створення. В шщколі почали проводитися заняття з дітьми з вивчення Тори, історії єврейського народу, вивчення мов івріт та ідіш, музики та танців. Після дітлахів щонеділі за парти сідали юнаки та дівчата, читали Тору, проводили бесіди та дискусії на релігійну тематику. Щоразу на заняття приходило все більше й більше людей. Єврейські свята — зустріч Суботи та інші за умов відсутності на той час приміщень  відзначали на квартирах.

Згодом громаду було офіційно зареєстровано, і впродовж вже майже 30 років вона займається релігійною, освітньою, культурно-просвітницькою роботою та благодійною діяльністю.

В громаді є два Сувої Тори — один з них був подарований в 1996 році і відреставрований з ініціативи активісток Міжнародного жіночого Проєкту «Кешер» на кошти, що їх пожертвувала Шеррі Сендлер (Нью-Йорк, США) — роботи з реставрації тривали до 1999 року, і вже тоді Сувій привезла в Україну та передала громаді Ніна Клоцман. Другий Сувій Тори було подаровано  громаді в 2008 році Нью-Йоркською  громадою «Стівен Вайз Фрі Синагог» — Тору привезла делегація, яку очолив  рабин Амміель Гірш. Завдяки  Сувоям Тори громада «Хавер» відчуває себе сильною, самостійною  общиною за своєю особливою історією, в якій є красиві служби та церемонії, що закарбовуються в пам’яті і що передають значущість іудаїзму для кожного присутнього на службі.

Багатьом молодим людям громада дата „путівку в життя“ — за часи свого існування сотні  осіб пройшли Бар/Бат-Міцву.

Молоді люди за рекомендацією громади проходять навчання в таких навчальних закладах, як  Інститут Сучасного Іудаїзму «Махон», Європейський Інститут Єврейської освіти «Пайдейя» у Стокгольмі,   Центр єврейської освіти ім.Міелтона в Ізраїлі; багато молоді  пройшло підготовку мадрихів на семінарах з єврейської освіти і нині  дехто з них є провідними молодіжними лідерами.   

Членами ГПІ «Хавер» створено не лише недільну школу; тут переймаються проблемами дошкільної освіти. Тамілою Шапіро, директоркою недільної школи, наприкінці ХХ ст. було створено проєкт «Єврейський дитячий садок «Прахім», який успішно працює з 2000 року. За цей час сотні дітей та їхнії батьків  отримали основи єврейської освіти  та виховання. В проєкті задіяні  педагоги, музиканти, виклоадачі художньо-ужиткового мистецтва, члени громади. Цей проєкт підтримується Федерацією «Метро Вест».

Великий внесок в розвиток громади здійснюють жінки-активістки Міжнародного Проєкту «Кешер», директором якого в Україні є Ніна Клоцман, а регіональною представницею Галина Мєдвєдєва, які є членами ГПІ «Хешер».

В ГПІ «Хешер» завдяки побратимським зв’язкам з Уімблдонською реформістською громадою (Англія) створено вокальний ансамбль «Нешама», створено та підтримується дитячий театр «Буба», молодіжний танцювальний колектив «Шмейхелє; друзі з Уімблдонської реформістської громади неодноразово надсилали до Черкас  гуманітарну допомогу: методичну літературу для недільної школи й дитячого садочка, одяг, іграшки, медикаментозні зазоби — в том числі й вітамінні преперати для дітей та дорослих.

Великими друзями ГПІ «Хавер» стали Федерація «МетроУест» (Нью-Джерсі, США), громада Temple Beth El»(Каліфорнія, США). що подарували ГПІ «Хавер» Сувій Тори.

Підтримує ГПІ «Хавер» зв’язки з Черкаським земляцтвом в Ізраїлі.

Громада має багаторічні ділові та дружні контакти з багатьма єврейськими організаціями та їхніми лідерами міста та України.  Зокрема, багато  проєктів та ініціатив було реалізовано спільно з  обласним благодійним фондом «Хесед Дорот», Об’єднанною єврейською общиною міста, Міжнародним  жіночим Проєктом «Кешер». Згадаймо лише деякі зі спільних проєктів — «Єврейські свята та пам’ятні дати», «Бней Міцва», «Недільна єврейська школа», «Дитячий сад», «Молодіжний клуб НеЦеР», «Єврейська сімейна освіта», «Вокальна жіноча студія «Нешама», «Сімейні програми та табори» тощо.  

Підписатися На Розсилку